Die waarschuwing uitte het Institute of International Finance (IIF) in een brief aan de Europese ministers van Financiën, die dinsdag uitlekte. Het IIF zit om tafel namens de banken, die voor miljarden in Grieks schuldpapier zitten. De brief was van afgelopen zondag.

Daarna is weer overlegd over de situatie in Griekenland, maar ook Italië kwam ineens in beeld. Dinsdag werd zelfs even gewag gemaakt van een afwaardering van Frankrijk. Maar dat gerucht werd net zo snel als het opkwam weer ontkend.

Ander gerucht

Even na het aflopen van het overleg in Brussel zong ook alweer snel een ander gerucht rond, dat de EU-leiders vrijdag alweer bij elkaar zouden komen. Eurocommissaris Olli Rehn wilde daar geen commentaar op geven.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble zei na afloop van het overleg tegen zijn Nederlandse collega Jan Kees de Jager: ,,Tot ziens in september.”

Christine Lagarde

Ondertussen deed de nieuwe topvrouw van het IMF, Christine Lagarde, ook van zich horen. Volgens haar doet Griekenland niet voldoende om de financiële problemen in dat land aan te pakken, hoewel ze wel aangaf dat er al veel werk is verzet.

Lagarde zag nog geen noodzaak voor Italië, dat sinds maandag moeiteloos in het rijtje probleemlanden meeloopt, om drastisch te bezuinigen. Maar het begrotingstekort moet wel omlaag. ,,Dat is essentieel om de situatie in Italië te herstellen.''

Moeilijk moment

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi sprak in het Italiaanse parlement van een moeilijk moment voor Italië. De rente op Italiaanse staatsleningen kwam in de ochtend boven de 6 procent, het hoogste niveau in 10 jaar tijd.

Eerder vertrok zijn minister van Financiën al vervroegd uit Brussel om op tijd in Rome te zijn voor het afronden van een bezuinigingspakket ter grootte van 40 miljard euro. Dat zou eerdaags al goedgekeurd kunnen worden zodat het versneld kan worden uitgevoerd.

Het IMF kwam nog met een rapport naar buiten over Duitsland, waar het wel goed gaat, maar dat land moet het toch ook anders doen. Duitsland moet juist hervormen om Europa weer de goede kant op te krijgen. ,,Duitsland fungeert niet als de economische locomotief van Europa.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl